Széplaki Zsolt

Addiktológiai konzultáns
Széplaki Zsolt

Bemutatkozás

2009 óta foglalkozom hivatásszerűen bajba jutott emberekkel. A szociális és addiktológiai ellátórendszer különböző területein szereztem meg a segítő tapasztalataimat. Dolgoztam többek között a hajléktalanellátásban, a családsegítésben, a hátrányos helyzetű fiatalok támogatásában, valamint alapellátást nyújtó szociális intézmények szakmai irányításában és telefonos lelki segélyszolgálatban.

2015 óta vagyok főállásban segítő munkatárs az első hazai drogterápiás otthonban, amelyet kifejezetten fiatalkorúak számára nyitottak meg Ráckeresztúron. 2019 óta töltöm be az intézmény szakmai vezetőjének pozícióját. Az elmúlt évek során számtalan szerhasználati zavarral érintett serdülő és felnőtt életútjába nyertem betekintést, és segítettem őket a felépülésük útján.

Volt szerencsém a Budapesti Szakmatámogató Hálózat addiktológiai munkacsoportját koordinálni. Emellett gyakorlati óraadóként is részt vettem szociális munkás, szociálpedagógus és addiktológiai konzultáns hallgatók képzésében.

Négy éve fogadom magánpraxis keretén belül is a hozzám fordulókat.

Végzettségeim

 • Általános szociális munkás, mentálhigiéné szakirány – Pécsi Tudományegyetem (2008)
 • Okleveles szociális munkás mesterfokozat – Semmelweis Egyetem (2018)
 • Reflektív addiktológiai szociális szakember – Pécsi Tudományegyetem (2022)

Egyéb képzések, tanulmányok

 • Life Coaching képzés – Bonus Pastor Alapítvány Marosvásárhely (2023)
 • Mentalizációalapú Terápia (MBT) gyakorlati képzés – Magyar Mentalizációs Egyesület (2023)
 • Kanadai Portage tanulmányút – New Brunsvick, Montreal (2022)
 • Williams ÉletKészségek Facilitátor – Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság (2019)
 • Mentalizációalapú terápia - alapképzés - Anna Freud Nemzeti Gyermek- és Családközpont (2018)
 • Drogprevenciós képzés – MRE-KIMM (2017)
 • Portage rehabilitációs program képzés – dr. Vámos Péter (2016)
 • Élménypedagógiai képzés – Surányi Zoltán (2016)
 • Non-direktív segítő beszélgetés – KÉK Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (2013)

Szemléletmódom

„aki jól szeret az megismer és elfogad.” Vekerdy Tamás leginkább gyerekekkel foglalkozott, szerintem a felnőtteknek és a kamaszoknak is erre van szüksége.

Ha hozzám jönnél segítő kapcsolatba, akkor arra fogok törekedni, hogy figyeljek rád, próbáljalak megismerni, kíváncsi legyek az élményeidre, érzéseidre és gondolataidra, elfogadó légkört biztosítsak számodra, ahol biztonságban érezheted magad.

Eddigi munkám során azt tapasztaltam, hogy aki szenved, aki bajban van annak sokszor a környezetében is zavar van. A munkánk során mindig fontos kérdés az, hogy hogyan lehetnél szabadabb? A környezeted mennyire kész a változásra?

Ami gyerekkorunkban történt velünk, az nagyban befolyásolja a későbbi életünket. Ha nem bántak velünk jól, amikor kicsik és kiszolgáltatottak voltunk, akkor ez a jelenünkre is visszahathat, szenvedést okozhat számunkra. Fontos azonban, hogy bármilyen nehéz élményekkel rendelkezünk, felnőttként már tudunk magunkért tenni, sőt átdolgozott élettörténetünk erőforrásunkká válhat.

Ezért a konzultációkban megjelenik a múlt a jelen és a jövő perspektívája is.

Vallom, hogy a segítő és a kliense közötti bizalmi kapcsolat a változás legfőbb katalizátora.

Fontos számomra a saját önismereti és szakmai fejlődésem ezért munkámat rendszeres szupervízió és önismereti munka mellett végzem.

Házasságban élek, három gyerek édesapja vagyok. A munkámat hivatásként élem, egyensúlyra törekszem a magánélet és munkám között.

Szemléletemet és gondolkodásomat formálta, amit Carl Rogers, Carl Gustav Jung, Jacqes Lacan, Irvin D. Yalom, Máté Gábor, Feldmár András írásaiból olvastam.

Szemléletmódom

Ha úgy érzed, hogy elakadtál és nehéz egyedül kiutat találni, akkor fordulj hozzám bizalommal!

Készen állsz a valódi szabadságra?

Ha úgy érzed, hogy elakadtál és nehezen találsz kiutat egyedül, ha szeretnél a problémáid gyökereivel foglalkozni és egy tisztább, szabadabb életre vágysz, fordulj hozzám bizalommal.

A felépülés és az önismeret útja nem könnyű, de ha van valaki melletted és bátorít, akkor könnyebb a lépéseket megtenni.

Időpontot kérek
Szabulás

Akiknek már szabadabb az életük